+36 20 466 0070 1026 Bp. Szilágyi Erzsébet fasor 105. | H-P: 10-18 h

Kedves Páciensek! Telefonszámunk megváltozott. Az új szám: +36 20 466 0070, már csak ezen lehetséges időpontot kérni.

Dr. Pellion Szilvia Budai Esztétikai Bőrgyógyászat

Pasarét 
Esztétikai Bőrgyógyászat

Modern bőrsebészet

Bőrsebészeti kezeléseink

Budai magánrendelőnkben bőrsebészeti megoldásokkal is várjuk Önt. Korszerű eszközökkel és betegközpontú hozzáállással segítjük gyógyulását, Dr. Csiky László sebész szakorvos pedig kiemelkedő tapasztalattal látja el pácienseinket.

Forduljon hozzánk bizalommal anyajegy eltávolítás, valamint atheroma, lipoma és egyéb jóindulatú bőrnövedékek kezelése kapcsán!

Anyajegy eltávolítás, egyéb bőrnövedékek eltávolítása

Az anyajegyszűrés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, éppen ezért rendelőnkben teljes körű szolgáltatást kínálunk. A teljes testfelszín átvizsgálásával szakorvosunk megállapítja, mely anyajegyek esetében szükséges az eltávolítás, maga a beavatkozás pedig ambulánsan, sebészi kimetszéssel történik. Az állandó mechanikai irritációnak kitett, a bőr felszínéből kiemelkedő, zavaró helyen lévő festékes anyajegyek is eltávolíthatóak.

Az anyajegyeket babérlevél alakú kimetszéssel távolítjuk el, a sebszéleket varrattal egyesítjük. A varratszedés ideje függ az anyajegyek elhelyezkedésétől. A pigmentált anyajegyeket minden esetben továbbküldjük szövettani vizsgálatra, melynek eredményéről nagyjából egy hét után tájékoztatjuk Önt. A szövettani lelet kiértékelését az ország egyik legjobb, legmegbízhatóbb patológusa végzi. Az eltávolítás után minimális felépülési idővel és kellemetlenségekkel kell számolni. Előzze meg a melanóma kialakulását, forduljon hozzánk bizalommal!

A sebészi eltávolítás menete

Az anyajegyek sebészeti úton történő eltávolítása egyszerű, gyors beavatkozás, melyhez elegendő helyi érzéstelenítés alkalmazása. Az anyajegy kimetszése egy néhány milliméteres ép állapotú szegély meghagyásával történik, így biztosítható a maradéktalan eltávolítás. A sebészeti beavatkozás után végzett szövettani vizsgálat alapján kideríthető, hogy az anyajegyet teljes egészében sikerült-e eltávolítani, vagy szükség van-e további beavatkozásra. Az esetek túlnyomó többségében az anyajegy eltávolítás egyetlen műtéttel gond nélkül elvégezhető.

A kimetszéssel való eltávolítás érinti a bőr bazális rétegét, ezért a műtét során bekövetkező sérülés miatt az anyajegy eltávolítás után hegesedésre kell számítani. Ennek mértéke azonban nagyban függ a szakorvosok gyakorlati tapasztalatától, empátiájától, valamint az alkalmazott technikáktól. Klinikánkon olyan szövetkímélő eljárásokat alkalmazunk, amelyek biztosítják a minimális mértékű hegesedést, így a lehető legesztétikusabb végeredményt. Mindazonáltal fontos kiemelni, hogy a végeredmény nagyban függ attól is, hogy melyik testtájon található az anyajegy. Az arcon lévő apró hegek szerencsére rendkívül könnyen gyógyulnak, azonban a dekoltázs és a hát területén nagyobb esély van arra, hogy láthatóbbak lesznek a megmaradt hegek.

Basalioma, nem festékes eredetű bőrdaganat eltávolítása

Az egyik leggyakoribb rosszindulatú bőrdaganatfajta, mely elsősorban az 50 évnél idősebb korosztályt érinti. A napozási szokások és szoláriumozás miatt azonban egyre gyakrabban találkozunk vele a fiatalabb korosztályban is. A napfénynek kitett testrészeken jelenik meg, így jellemzően a nyakon, arcon, mellkason vagy hátbőrön találkozhatunk vele. Többféle formája ismert, legtöbbször gyöngyházfényű, tömött tapintatú, felszínén erezett göbcseként vagy lapos, vörös foltként látjuk. A basalioma a bőrrákok közé tartozik, azonban nélkülözi az áttétképzés képességét. Megfelelő fényvédelemmel könnyen védekezhetünk ellene. Kezelésében több eljárás is lehetséges, legbiztosabb azonban a megfelelő biztonsági zónával a sebészi kimetszés, szövettani vizsgálattal.

A basalioma a bőr legalsó rétegéből, a bazális rétegből kialakuló daganat, mely bármely testrészen kialakulhat. A basalioma legtöbb esetben olyanoknál jelenik meg, akik fiatalabb korban túlzott napsugárzás-terhelés kaptak, vagy már korábban megjelent náluk ez a betegség.

Több fajta basalioma típust különböztetünk meg egymástól, a három leggyakoribb:

  • Noduláris basalioma: jellemző rá, hogy kiemelkedik a bőrből, szegélye gyöngyházfényű, közepe fénylik, illetve kifekélyesedik.
  • Felületes/superficialis basalioma: többek között éles szélek, illetve halvány rózsaszínes árnyalat jellemzi. Ez a típus hajlamos a kisebesedésre és hegesedésre.
  • Pigmentált basalioma: sötétszürke elváltozás.

Atheroma, lipoma, bőr alatti növedékek eltávolítása

Atheroma: a kásadaganatnak is nevezett elváltozás főleg esztétikailag zavaró, ugyanakkor gyulladt állapotban fájdalmat, sőt akár lázat is okozhat. Kialakulásában a faggyúmirigyek kivezetőcsövének elzáródása áll. Leggyakrabban a hajas fejbőrön és a törzsön, arcon fordul elő.

Mivel az atheroma jóindulatú elváltozás, eltávolítása főleg esztétikai okokból kifolyólag válhat indokolttá, illetve ezzel megelőzhető, hogy gyulladás alakuljon ki. Amennyiben az atheroma begyullad, a műtét sürgőssé is válhat, hiszen a tömlő spontán megnyílása után maradó heg maradandó nyomot hagyhat. Az atheroma eltávolításával lehetséges a probléma gyors és esztétikus megoldása.

Lipoma: a bőr alatt kialakuló jóindulatú daganat tüneteket csak akkor okoz, ha méretéből vagy elhelyezkedéséből adódóan nyomja az alatta lévő idegeket.

Általában puha tapintatú, mobilis subcutan csomó, különböző méretben. A lipóma legtöbb esetben a lábakon, a karokon, illetve a törzsön alakul ki, de nem ritka a látványosabb testtájakon, a nyakon, az arcon, illetve a fejbőrön való megjelenése sem.

A lipóma ártalmatlan zsírdaganat, amelyet a legtöbbször pusztán esztétikai okokból szokás eltávolítani. Amennyiben mérete elhanyagolható, és a páciens számára sem kellemetlen a jelenléte, nem szükséges kimetszeni. A lipóma mérete általában kisebb, mint öt centiméter, ám ha ennél nagyobbra nő, a környezetét nyomva kellemetlenné válhat.

Legyen szó atheromáról vagy lipómáról, az elváltozás műtéti eltávolítása gyors és egyszerű, nyugalmi állapotban a műtét helyi érzéstelenítéssel is elvégezhető. A daganatot szakorvosunk tokostól távolítja el, miután a sebet esztétikus módon, bőrvarrattal egyesíti. Amennyiben az atheroma begyullad, a legfontosabb, hogy a gyulladásos gennyet eltávolítsuk, és megszüntessük a gyulladást, de az atheromát ilyen állapotában nem mindig van lehetőség tokostól kimetszeni. Az eltávolított anyagról minden esetben szövettani vizsgálat készül, melyről írásos lelet készül.

Magánrendelőnkön a bőrnövedékek típusától függően elektrosebészeti, rádiófrekvenciás kauteres és mélyfagyasztásos eljárásokat is alkalmazunk, a kisműtéteket pedig sebész szakorvos kollégánk végzi.

 

Gyakori Kérdések a bőrsebészeti beavatkozások kapcsán

Az anyajegy-eltávolítás egy egyszerű sebészeti eljárás, mely nagyjából tíz-húsz percet vesz igénybe. Ha az előkészületeket és a lezárást is beleszámítjuk, a beavatkozás nem tart tovább harminc percnél.

Természetesen igen, azonban a túlzottan nagy mennyiségű eltávolítandó anyajegy esetén nem javasoljuk mindegyik ugyanazon alkalommal történő kimetszését, ezért egy alkalommal legfeljebb három-öt anyajegyet távolítunk el.

Heg minden esetben kialakul, mivel megsértjük illetve elérjük a bőr basalis rétegét. A szakorvosaink által alkalmazott modern sebészeti technológiáknak köszönhetően azonban minden esetben lehetséges a hegesedés minimalizálása.

Amennyiben szabályszerűen a szakma szabályainak megfelelően járunk el, akkor az ajánlott eljárás a sebészeti úton történő kimetszés, kötelező szövettani vizsgálattal.

A sebészeti úton történő kimetszéssel lehetőség van arra, hogy pontosan követve az anyajegy külső vonalát, pont akkora felületet távolítsunk el a bőrből, amennyire szükség van, biztosítva a lehető legmegfelelőbb esztétikai végeredményt. Mindemellett kimetszés esetén lehetőség van az eltávolított anyajegyet szövettani vizsgálatra küldeni, amelynek során megállapítható a melanoma esetleges jelenléte.

Anyajegyszűrést általában évente egyszer javasolt végezni, azonban fokozottabb rizikó esetén akár 3 havonta is szükséges lehet a vizsgálat. Ezzel korai stádiumban felismerhető a melanoma, és megakadályozható, hogy agresszíven kezdjen terjedni.

Amennyiben az anyajegy formája, felülete, nagysága vagy éppen a színe megváltozik, esetleg kifekélyesedik, mindenképpen bőrgyógyászhoz kell fordulni.

Attól függően, hogy mely testtájon került kimetszésre a bőrelváltozás, egy-három héttel a beavatkozás után várható a varratszedés.

A lipóma általában, kisebb számban és méretben ártalmatlanok, azonban nagy méret esetén fájdalom vagy zsibbadás is előfordulhat, ha a lipóma nyomja a közeli idegeket.

A Basalioma rosszindulatú bőrdaganat, azonban extrém ritka esetben okoz áttétet. Eltávolítása mielőbb javasolt.

A meghagyott szegély gyakorlatilag egy biztonsági zóna, mellyel minimalizálhatjuk a daganatsejtek esetleges megmaradását az adott bőrfelületen.

Mivel a bőrelváltozások eltávolítása általában esztétikai céllal történik, azt sebész szakorvos kollégánk végzi, aki mindent megtesz az esztétikus végeredményért.

A műtét előtt tájékoztatnia kell szakorvosainkat esetleges allergiájáról, illetve korábbi betegségeiről, mivel a kimetszés helyi érzéstelenítésben történik, lehet előtte enni és inni, a műtét után pedig azonnal vissza lehet térni a minden napi életbe, kivéve a sportolást és az izzadással járó tevékenységeket.

 Ez leginkább attól függ, hogy hol mekkora mozgásnak van kitéve a bőr. Azokon a testrészeken, ahol a mozgás nagyobb (ilyenek lehetnek a nyak, a hát, a lapockák vagy akár a dekoltázs területe), ott nehezebb a gyógyulás.

Rendkívül fontos betartani szakorvos kollégánk utasításait, hiszen ezzel segíthető az esztétikus gyógyulás. Általánosságban elmondható, hogy a műtét után tilos a szolárium, illetve a szauna használata, és nem ajánlott a nagyobb fizikai terhelés sem. Ugyanilyen fontos a higiéniai előírások követése is.

"Hello Facebook, hello Instagram!
Kövesd Dr. Pellion Szilvia új Facebook és Instagram oldalát, ahol sok érdekességgel és újdonsággal találkozhatsz!"