+36 20 466 0070 1026 Bp. Szilágyi Erzsébet fasor 105. | H-P: 10-18 h

Dr. Pellion Szilvia Budai Esztétikai Bőrgyógyászat

Pasarét 
Esztétikai Bőrgyógyászat

Akne terápia, aknés hegek kezelése

Akne terápia, aknés hegek kezelése

Mi az akne?

Az akne összetett bőrprobléma, amire pattanásos, gyulladt bőr jellemző. Mivel a kialakulása alapvetően összefügg a hormonális változásokkal (androgén hormonok termelődése), általában a pubertáskorban jelentkezik, de számos esetben annak elmúltával is megmarad. Az állapot kialakulása részben a túlzott faggyútermelésre vezethető vissza. Mivel a faggyúmirigyek zöme az arcon, a nyakon, a háton és a mellkason helyezkedik el, az akne megjelenése is ezeket a területeket érinti leginkább.

Hogyan alakul ki az akne?

A bőrünkben lévő faggyúmirigyek olajos, zsíros anyagot, faggyút termelnek. A faggyú feladata a következőkben foglalható össze: a pórusokon át a bőrfelszínre jut, és láthatatlan réteget képezve védi, hidratálja a bőrt. Amennyiben a faggyú termelése fokozódik, és a lehámlott bőrsejtekkel keveredve eltömíti a szőrtüszőt, akkor az olajos anyag nem képes kiürülni, és elkezdődik a pangás, felhalmozódás. Hogy a folyamat mitesszer, pattanás vagy akne kialakulásához vezet-e, azt több tényező is befolyásolja. Aknéról tulajdonképpen akkor beszélünk, ha a faggyúval teli pórusokban elszaporodnak és gyulladást okoznak a baktériumok.

Az akne különböző formái, fokozatai

Az akne általános jellemzői: fénylő, zsíros bőr, mitesszerek és pattanások képződése, gyulladt, sok esetben fájdalmas, mély göbök, csomók, cysták megjelenése, a visszahúzódás után pedig hegek kialakulása.

Súlyossága szerint az alábbi kategóriákba sorolható:

  • Enyhe. Tünetei: zsíros bőr, mitesszerek (fekete vagy fehér, illetve vegyesen), néhány pattanásos göb.
  • Középsúlyos. A mitesszerek mellett nagy számban jelennek meg gyulladt pattanások.
  • Súlyos. A sok fájdalmas, gyulladt pattanás, és csomó gennyes tályogokat képez. Ebben a súlyossági fokozatban a gyógyulás is maradandó hegekkel jár.

Az akne kezelése

Súlyosságtól függ, hogyan és mivel, de az aknét mindenképp érdemes kezelni, hiszen ez az állapot – főleg, ha elhúzódik – erőteljes hatást gyakorol az ember lelkére és életminőségére. Ugyancsak súlyosságtól függ, hogy helyi vagy belső kezelést igényel-e, esetleg mindkettőt.

  • A helyi kezelés különféle hatóanyagok alkalmazását jelenti, akár antibiotikumot tartalmazó szerek bevetésével együtt. Fontos, hogy az oldatok, krémek csökkentsék a faggyútermelést, és fokozzák a hámlasztást.
  • Amennyiben a helyi kezelés nem bizonyul elégségesnek, vagy az akne súlyossága megköveteli, akkor a belső antibiotikum-kúra hozhat eredményt. Ennek időtartama hónapokig is elhúzódhat.
  • Az izotretinoin nevű A-vitamin származék szintén eredménnyel alkalmazható az akne súlyosabb formáinál, ám szedése mindenképp szoros bőrgyógyász-szakorvosi felügyeletet igényel.
  • A pattanásosság után megmaradó aknés hegek kezelésére szintén van lehetőség magánrendelésünkön: a dermaroller, a dermapen, a Vivace RF, a Bison frakcionált lézerkezelés és a kémiai hámlasztás látványos eredményt hoznak.
  • A ZO Skin Health prémiumkategóriás bőrápoló programja, retinol hatóanyagával szintén nagyon látványos eredményeket hozhat a kamaszoknak, a fiatal felnőtteknek, illetve hormonális aknéval küzdő nőknek is.

Ha Önnek is akne terápiára van szüksége, keressen minket bizalommal pasaréti rendelőnkben!

Tags: Klasszikus bőrgyógyászat

"Hello Facebook, hello Instagram!
Kövesd Dr. Pellion Szilvia új Facebook és Instagram oldalát, ahol sok érdekességgel és újdonsággal találkozhatsz!"