+36 20 466 0070 1026 Bp. Szilágyi Erzsébet fasor 105. | H-P: 10-18 h

Kedves Páciensek! 2024 júl. 5-től júl. 12-ig szabadság miatt az online és a telefonos előjegyzés, időpont foglalás is szünetel.

Dr. Pellion Szilvia Budai Esztétikai Bőrgyógyászat

Pasarét 
Esztétikai Bőrgyógyászat

Gyermekbőrgyógyászat

Gyermekbőrgyógyászat

Bőrünk a legnagyobb szervünk, amelynek egyik legfőbb funkciója, hogy megvédje a szervezetünket a külső behatásoktól. Születésünk pillanatától fogva fontos szerepet játszik a különféle kórokozók és betegségek távol tartásában, de első védelmi vonalként könnyen előfordulhat, hogy feladatának ellátása közben éppen a testünket borító bőrszövet betegszik meg. A gyermekek bőre különösen érzékeny, bőrük sérülékenyebb és sajnos sok esetben igaz, hogy az egyes elváltozások mögött meghúzódó okok, valamint a tünetek kezelése mindenképp szakorvosi felügyeletet igényel.

A gyermekeket érintő leggyakoribb bőrproblémák

A csecsemőkori ártalmatlan bőrelváltozások (például a verejtékmirigyek túlműködése miatti kis göbök, a melegkiütés, vagy a túlhordás utáni bőrhámlás) mellett vannak olyan bőrbetegségek, amelyekre sokkal komolyabb figyelmet kell fordítaniuk a szülőknek. Az alábbiakban ezekről olvashat néhány hasznos információt.

  • Atópiás ekcéma. A leggyakoribb krónikus elváltozás a kisgyermekek körében. A gyulladásos betegség legfőbb tünete a száraz, kipirosodott, erősen viszkető bőr, ami a gyakori vakarás következtében megvastagszik, kisebesedik, növelve a felülfertőzés esélyét. A betegség hol fellángol, hogy visszahúzódik, de megfelelő kezeléssel tünetmentesíthető, függetlenül attól, hogy belső vagy külső tényező váltotta-e ki a tüneteket.
  • Fertőző bőrbetegségek. A közösségbe járó gyerekek jelentős része elkap valamilyen fertőzést, ami bőrtüneteket (is) produkál. A bölcsődés és óvodás csoportokban, kisiskolás osztályokban villámgyorsan terjedő fertőzés az ótvar/impetigo (bakteriális fertőzés). A gyermekek bőrén nedvedző sebek, hámfosztott területek, mézsárga vagy sötétbarna pörkök jelennek meg. A közhiedelemmel ellentétben nincsenek összefüggésben a rossz higiéniai körülményekkel, a kezelésük nagyfokú fegyelmezettséget igényel. Az ekcémás gyermekek bőre sokkal fogékonyabb a különböző bőrfertőzésekre. A szemölcsöket és a herpeszt vírus okozza, eredményes kezelésükhöz szintén bőrgyógyászati vizsgálatra van szükség, akárcsak a gombás fertőzések esetében. A szemölcsök sokféle formában jelentkezhetnek a gyermekek bőrén.
  • Rovarcsípések, allergiás reakció okozta bőrelváltozások. Ezeket a tüneteket inkább jelenségnek tekinthetjük, mint betegségnek, és az esetek többségében külsőleg alkalmazott kenőccsel, krémmel, antihisztaminokkal kezelendők.
  • Akne, pattanásos bőr. Szinte minden kamaszt érintő elváltozás, különböző súlyossági fokozatban és tünetekkel fordulhat elő. Bővebben az Akne terápia, aknés hegek kezelése menüpontban olvashat erről a bőrbetegségről.
  • Pigmentált anyajegyek, éranyajegyek. Már a születésünk pillanatában is lehetnek anyajegyeink, de többségük a későbbiekben jelentkezik. Mindenképpen érdemes gyermekünket is elvinni dermatoszkópos anyajegyszűrésre.

Ha bármilyen szokatlan, nyugtalanító bőrelváltozást lát gyermekén, mielőbb forduljon bőrgyógyász szakemberhez!

Tags: Klasszikus bőrgyógyászat

"Hello Facebook, hello Instagram!
Kövesd Dr. Pellion Szilvia új Facebook és Instagram oldalát, ahol sok érdekességgel és újdonsággal találkozhatsz!"