+36 20 466 0070 1026 Bp. Szilágyi Erzsébet fasor 105. | H-P: 10-18 h

Dr. Pellion Szilvia Budai Esztétikai Bőrgyógyászat

Pasarét 
Esztétikai Bőrgyógyászat

Vírusos szemölcsök kezelése

Vírusos szemölcsök kezelése

Vírusos szemölcsök

Mindenki jól ismeri a szemölcsöket, hiszen különböző megjelenési formái igen elterjedtek. A test bármely pontján megjelenő bőrnövedékek eltüntetésére számos népi praktika létezik. Az ezekkel való kísérletezést azonban nem ajánljuk, tekintve, hogy egy vírusos megbetegedéssel állunk szemben. Kezelésük rendkívül fontos, hiszen gyermekközösségeken belül bizonyos típusai akár járványszerűen is terjedhetnek, a genitális tájékon előforduló HPV vírus okozta szemölcsök pedig súlyos szövődményekkel járhatnak.

A szemölcsök fajtái

  • A verruca vulgaris, azaz a közönséges szemölcs leggyakrabban a gyerekeket, valamint a fiatal felnőtteket érinti. Megjelenésére elsősorban a kézen, az ujjakon lehet számítani, de a test más területein is előfordulhat.
  • A genitális tájékokon található condylomát a HPV, azaz a humán papilloma vírus okozza. Megjelenése fokozott figyelmet igényel, hiszen súlyos szövődmények kialakulásához nyithat utat.
  • Az uszodaszemölcs nem veszélyes, de sérülés esetén fertőző, így feltétlenül szükséges a gyors és hatékony kezelése. Ennek hiányában a gyógyulás akár két évig is elhúzódhat. Ez az egyetlen szemölcs, amit Pox vírus okoz, az összes többi szemölcsöt a HPV vírus váltja ki. A Human Papilloma vírusnak több mint 100 típusa ismert, ebből csak néhány veszélyes és okoz elváltozást a genitális régióban.
  • A talpi szemölcs talán az egyik legkellemetlenebb megjelenési formája a vírusos fertőzésnek. A sarkon, valamint a talpon felbukkanó, befelé növő bőrnövedék nyomhatja a z idegvégződéseket, ami terheléskor fájdalmas, szúró érzéssel jár.
  • A fonálszerű szemölcs hozzávetőlegesen 3-5 milliméter hosszú, elsősorban olyan feltűnő helyeken jelenik meg, mint a nyak és az arc.
  • A lapos szemölcs szintúgy jelentkezhet az arcon, de hasonlóan gyakori előfordulási helye a kézhát.

Mi a teendő?
Amennyiben a szemölcs valamely formáját észleli gyermekén vagy saját magán, úgy a lehető legzárosabb határidőn belül forduljon bőrgyógyászhoz, aki szakszerű segítséget nyújt a vírusos fertőzés megszüntetéséhez! A vizsgálat speciális mikroszkóppal, úgynevezett dermatoszkóp segítségével történik. A kezelésre számos lehetőség van, amelynek módját attól függően választjuk meg, hogy mit kíván az adott fertőzés.

Kérjen időpontot 2. kerületi rendelőintézetünkbe, és mi segítünk megszüntetni a szemölcsöket!

Tags: Klasszikus bőrgyógyászat

"Hello Facebook, hello Instagram!
Kövesd Dr. Pellion Szilvia új Facebook és Instagram oldalát, ahol sok érdekességgel és újdonsággal találkozhatsz!"