+36 20 466 0070 1026 Bp. Szilágyi Erzsébet fasor 105. | H-P: 10-18 h

Dr. Pellion Szilvia Budai Esztétikai Bőrgyógyászat

Pasarét 
Esztétikai Bőrgyógyászat

Bőrsebészeti kezeléseink

Anyajegy eltávolítás

Anyajegy eltávolítás, egyéb bőrnövedékek eltávolítása

Az anyajegyszűrés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, éppen ezért rendelőnkben teljes körű szolgáltatást kínálunk. A teljes testfelszín átvizsgálásával szakorvosunk megállapítja, mely anyajegyek esetében szükséges az eltávolítás, maga a beavatkozás pedig ambulánsan, sebészi kimetszéssel történik. Az állandó mechanikai irritációnak kitett, a bőr felszínéből kiemelkedő, zavaró helyen lévő festékes anyajegyek is eltávolíthatóak.

Az anyajegyeket babérlevél alakú kimetszéssel távolítjuk el, a sebszéleket varrattal egyesítjük. A varratszedés ideje függ az anyajegyek elhelyezkedésétől. A pigmentált anyajegyeket minden esetben továbbküldjük szövettani vizsgálatra, melynek eredményéről nagyjából egy hét után tájékoztatjuk Önt. A szövettani lelet kiértékelését az ország egyik legjobb, legmegbízhatóbb patológusa végzi. Az eltávolítás után minimális felépülési idővel és kellemetlenségekkel kell számolni. Előzze meg a melanóma kialakulását, forduljon hozzánk bizalommal!

A sebészi anyajegy eltávolítás menete

Az anyajegyek sebészeti úton történő eltávolítása egyszerű, gyors beavatkozás, melyhez elegendő helyi érzéstelenítés alkalmazása. Az anyajegy kimetszése egy néhány milliméteres ép állapotú szegély meghagyásával történik, így biztosítható a maradéktalan eltávolítás. A sebészeti beavatkozás után végzett szövettani vizsgálat alapján kideríthető, hogy az anyajegyet teljes egészében sikerült-e eltávolítani, vagy szükség van-e további beavatkozásra. Az esetek túlnyomó többségében az anyajegy eltávolítás egyetlen műtéttel gond nélkül elvégezhető.

A kimetszéssel való eltávolítás érinti a bőr bazális rétegét, ezért a műtét során bekövetkező sérülés miatt az anyajegy eltávolítás után hegesedésre kell számítani. Ennek mértéke azonban nagyban függ a szakorvosok gyakorlati tapasztalatától, empátiájától, valamint az alkalmazott technikáktól. Klinikánkon olyan szövetkímélő eljárásokat alkalmazunk, amelyek biztosítják a minimális mértékű hegesedést, így a lehető legesztétikusabb végeredményt. Mindazonáltal fontos kiemelni, hogy a végeredmény nagyban függ attól is, hogy melyik testtájon található az anyajegy. Az arcon lévő apró hegek szerencsére rendkívül könnyen gyógyulnak, azonban a dekoltázs és a hát területén nagyobb esély van arra, hogy láthatóbbak lesznek a megmaradt hegek.

 

Gyakori Kérdések az anyajegy eltávolítás kapcsán

Rendkívül fontos betartani szakorvos kollégánk utasításait, hiszen ezzel segíthető az esztétikus gyógyulás. Általánosságban elmondható, hogy a műtét után tilos a szolárium, illetve a szauna használata, és nem ajánlott a nagyobb fizikai terhelés sem. Ugyanilyen fontos a higiéniai előírások követése is.

 Ez leginkább attól függ, hogy hol mekkora mozgásnak van kitéve a bőr. Azokon a testrészeken, ahol a mozgás nagyobb (ilyenek lehetnek a nyak, a hát, a lapockák vagy akár a dekoltázs területe), ott nehezebb a gyógyulás.

A műtét előtt tájékoztatnia kell szakorvosainkat esetleges allergiájáról, illetve korábbi betegségeiről, mivel a kimetszés helyi érzéstelenítésben történik, lehet előtte enni és inni, a műtét után pedig azonnal vissza lehet térni a minden napi életbe, kivéve a sportolást és az izzadással járó tevékenységeket.

Mivel a bőrelváltozások eltávolítása általában esztétikai céllal történik, azt sebész szakorvos kollégánk végzi, aki mindent megtesz az esztétikus végeredményért.

A meghagyott szegély gyakorlatilag egy biztonsági zóna, mellyel minimalizálhatjuk a daganatsejtek esetleges megmaradását az adott bőrfelületen.

Attól függően, hogy mely testtájon került kimetszésre a bőrelváltozás, egy-három héttel a beavatkozás után várható a varratszedés.

Anyajegyszűrést általában évente egyszer javasolt végezni, azonban fokozottabb rizikó esetén akár 3 havonta is szükséges lehet a vizsgálat. Ezzel korai stádiumban felismerhető a melanoma, és megakadályozható, hogy agresszíven kezdjen terjedni.

A sebészeti úton történő kimetszéssel lehetőség van arra, hogy pontosan követve az anyajegy külső vonalát, pont akkora felületet távolítsunk el a bőrből, amennyire szükség van, biztosítva a lehető legmegfelelőbb esztétikai végeredményt. Mindemellett kimetszés esetén lehetőség van az eltávolított anyajegyet szövettani vizsgálatra küldeni, amelynek során megállapítható a melanoma esetleges jelenléte.

Amennyiben szabályszerűen a szakma szabályainak megfelelően járunk el, akkor az ajánlott eljárás a sebészeti úton történő kimetszés, kötelező szövettani vizsgálattal.

Heg minden esetben kialakul, mivel megsértjük illetve elérjük a bőr basalis rétegét. A szakorvosaink által alkalmazott modern sebészeti technológiáknak köszönhetően azonban minden esetben lehetséges a hegesedés minimalizálása.

Természetesen igen, azonban a túlzottan nagy mennyiségű eltávolítandó anyajegy esetén nem javasoljuk mindegyik ugyanazon alkalommal történő kimetszését, ezért egy alkalommal legfeljebb három-öt anyajegyet távolítunk el.

Az anyajegy-eltávolítás egy egyszerű sebészeti eljárás, mely nagyjából tíz-húsz percet vesz igénybe. Ha az előkészületeket és a lezárást is beleszámítjuk, a beavatkozás nem tart tovább harminc percnél.

Tags: Modern bőrsebészet

"Hello Facebook, hello Instagram!
Kövesd Dr. Pellion Szilvia új Facebook és Instagram oldalát, ahol sok érdekességgel és újdonsággal találkozhatsz!"