+36 20 466 0070 1026 Bp. Szilágyi Erzsébet fasor 105. | H-P: 10-18 h

Dr. Pellion Szilvia Budai Esztétikai Bőrgyógyászat

Pasarét 
Esztétikai Bőrgyógyászat

Rosacea, seborrhea kezelése

Rosacea, seborrhea kezelése

Seborrhea és rosacea – a faggyúmirigyekben gazdag testtájékok betegségei

A seborrhea és a rosacea viszonylag gyakori bőrbetegség. Közös bennük, hogy fokozott faggyútermeléssel járnak, kialakulásuk oka nem pontosan ismert, és a tünetek az érintettek 40-50 éves korában a legintenzívebbek. Pasaréti rendelőnkben e két kellemetlen bőrelváltozás ellen is választhat kezeléseink közül.

Seborrhea

A seborrheás dermatitist fokozott hámlás és faggyútermelés, valamint gyulladás, kipirosodás kíséri. Noha a krónikus betegség megjelenésében jelentős szerepet játszik a genetika, az öröklött hajlamon túl olyan tényezők is kiválthatják, mint a stressz, az évszakok váltakozása, a túlzott szeszesital-fogyasztás vagy immunszupresszív gyógyszerek szedése. Viszonylag gyakori betegségnek számít, amiben a lakosság akár 5%-a is érintett lehet. Mivel a legtöbb faggyúmirigy a hajas fejbőrön túl az arcon, a mellkason és a háton található, a seborrhea is jellemzően e területeken jelentkezik. 

Tünetek és kezelés: fénylő, zsíros arcbőr; a szemöldök, orr, fül és mellkas környékén megjelenő fehéres-sárgás színű, zsíros hámlás; égő, viszkető érzést keltő kipirosodás. Viszonylag gyakran társul acnéhoz, pattanásos bőrhöz. Szalonunkban több készítmény is elérhető, amelyek hatékonyan kezelik a főleg esztétikai problémát jelentő betegség tüneteit.

Rosacea

A rosacea egy tipikusan az arcon, ritkábban a mellkason jelentkező, bőrpírral, értágulatokkal és vörös göbcsékkel járó gyulladásos bőrbetegség, viszonylag gyakori. A seborrheához hasonlóan valószínűleg genetikai hátterű, ám egyes feltevések szerint mikrokeringési zavarokra vezethető vissza. Ezenfelül hormonális változások, egyéb belgyógyászati betegségek és a stressz is kiválthatja, akárcsak a szolárium, a napfény, bizonyos ételek és italok, egyes kozmetikumok és vegyi anyagok is.

Tünetek és kezelés: a rosaceának különböző stádiumai vannak, amelyeket más-más tünetek jellemeznek. Amikor a betegség fellángol, gyakran, de rövid időre kipirosodik az arc. Idővel a vörös foltok megmaradnak és összenőnek, megjelennek az értágulatok, amelyek maradandónak bizonyulnak, majd begyulladnak a faggyúmirigyek. Ezt követően jelentkeznek az apró, piros csomók, amelyek a későbbiekben ugyancsak összefolynak és burjánzásnak indulnak (ebben a stádiumban jelenik meg a jellegzetes karfiolszerű orr). A betegség általános velejárója a kellemetlen égő, viszkető érzés.

  1. stádium: gyakori a hirtelen kipirulás az arc középső részén, majd állandósul az arci vörösség, kialakulnak a maradandó értágulatok, amelyek elsősorban kozmetikailag zavarják a beteget. A rosacea ezen stádiumában jellemző a bőr fokozott érzékenysége.
  2. stádium: a rosacea következő stádiumában vörös göbcsék, gennyhólyagok jelennek meg az arc középső részén. A folyamat érintheti a homlok-hajas fejbőr határát is. Ezek a tünetek hasonlóak a pubertáskori acne, pattanásos bőr tüneteihez.
  3. stádium: a rosacea következő stádiumában nagyobb gyulladásos csomók, plakkok jelennek meg, kötőszöveti burjánzás is - elsősorban az orron alakul ki-, de a rosacea érintheti a szemet is.

A rosacea kezelése attól függ, melyik stádiumban van a páciens. Minden esetben fontos az irritáló szappanok, lemosók és kozmetikumok használatának mellőzése. A rosaceás bőr sok esetben intoleráns, hiperérzékeny – ez külsőleg nyugtatókészítményekkel, belsőleg antibiotikumokkal csillapítható. A vitaminszármazékok is hatékonyan kezelik az 2. és 3. stádiumot. A maradandó vörösséget, értágulatokat a leghatékonyabban fénykezelésekkel befolyásolhatjuk.

A szalonunkban elérhető IPL, azaz villanófény-kezelés, valamint a rádiófrekvenciás ELOS kezelés hatékony módszert jelent a rosacea elleni küzdelemben. Kérjen időpontot konzultációra!

Tags: Klasszikus bőrgyógyászat Lézer/IPL kezelések

"Hello Facebook, hello Instagram!
Kövesd Dr. Pellion Szilvia új Facebook és Instagram oldalát, ahol sok érdekességgel és újdonsággal találkozhatsz!"