+36 20 466 0070 1026 Bp. Szilágyi Erzsébet fasor 105. | H-P: 10-18 h

Dr. Pellion Szilvia Budai Esztétikai Bőrgyógyászat

Pasarét 
Esztétikai Bőrgyógyászat

Bőrsebészeti kezeléseink

Basalioma eltávolítás

Basalioma, nem festékes eredetű bőrdaganat eltávolítása

Az egyik leggyakoribb rosszindulatú bőrdaganatfajta, mely elsősorban az 50 évnél idősebb korosztályt érinti. A napozási szokások és szoláriumozás miatt azonban egyre gyakrabban találkozunk vele a fiatalabb korosztályban is. A napfénynek kitett testrészeken jelenik meg, így jellemzően a nyakon, arcon, mellkason vagy hátbőrön találkozhatunk vele. Többféle formája ismert, legtöbbször gyöngyházfényű, tömött tapintatú, felszínén erezett göbcseként vagy lapos, vörös foltként látjuk. A basalioma a bőrrákok közé tartozik, azonban nélkülözi az áttétképzés képességét. Megfelelő fényvédelemmel könnyen védekezhetünk ellene. Kezelésében több eljárás is lehetséges, legbiztosabb azonban a megfelelő biztonsági zónával a sebészi kimetszés, szövettani vizsgálattal.

A basalioma a bőr legalsó rétegéből, a bazális rétegből kialakuló daganat, mely bármely testrészen kialakulhat. A basalioma legtöbb esetben olyanoknál jelenik meg, akik fiatalabb korban túlzott napsugárzás-terhelés kaptak, vagy már korábban megjelent náluk ez a betegség.

Több fajta basalioma típust különböztetünk meg egymástól, a három leggyakoribb:

  • Noduláris basalioma: jellemző rá, hogy kiemelkedik a bőrből, szegélye gyöngyházfényű, közepe fénylik, illetve kifekélyesedik.
  • Felületes/superficialis basalioma: többek között éles szélek, illetve halvány rózsaszínes árnyalat jellemzi. Ez a típus hajlamos a kisebesedésre és hegesedésre.
  • Pigmentált basalioma: sötétszürke elváltozás.

Tags: Modern bőrsebészet

"Hello Facebook, hello Instagram!
Kövesd Dr. Pellion Szilvia új Facebook és Instagram oldalát, ahol sok érdekességgel és újdonsággal találkozhatsz!"